Danske mejeriprodukter med x-faktor
Danske mejeriprodukter har ganske mange bud på høj kvalitet og innovation. Det viser Gourmetprisen 2025, som Mejeriforeningen står bag – og i al beskedenhed kalder »dansk mejeribrugs svar på Oscar-uddelingen«.
71 produkter dystede i 5 kategorier som blev bedømt af madiværksætter Timm Vladimir, køkkenchef på Søllerød Kro Brian Mark Hansen samt indehaver og køkkenchef på Restaurant Jordnær Eric Vildgaard.
Dommernes opgave var at se på den gastronomiske værdi, hvor bl.a. smag, originalitet og x-faktor spillede ind.
I en pressemeddelelse skriver Mejeriforeningen: »Når mejerierne sender produkter ind til Gourmetprisen kigger de dybt i modningslagrene og disker op med det ypperste, de har. Og derfor er Gourmetprisen rigtig spændende for alle, der er vilde med ost – for vi får et øjebliksbillede af dansk mejerihåndværk. Her ser vi de kreative, vilde og modige idéer side om side med det gedigne håndværk udmøntet i afbalancerede og velsmagende oste, der bare holder. Igen og igen.«
Vindere og finalister
Konsummælksprodukter (fx mælk, creme fraiche, yoghurt, hytteost og lignende):
Vinder: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri. Finalister: Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri.
Dommerne: Superspændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!
Smør og blandingsprodukter:
Vinder: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri. Finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri.
Dommerne: Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.
Hårde oste (fx gul ost):
Vinder: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri. Finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne.
Dommerne: Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel – med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté – et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.
Bløde oste (fx skimmelost):
Vinder: Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri. Finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri.
Dommerne: Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!
Is og desserter:
Vinder: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri. Finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis.
Dommerne: Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket – isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.
Fakta om Gourmetprisen
Gourmetprisen uddeles hvert år af Mejeriforeningen med det formål at hylde danske mejeriprodukters gastronomiske værdi. Alle typer af mejeriprodukter kan være med i konkurrencen. Produkterne skal være produceret i Danmark, og dommerne finder tre finalister og kårer en vinder ud fra blandt andet smag, originalitet og x-faktor.
Erling Madsen, juni 2025






