Eglantine dækker årets nytårsbord
Nytåret nærmer sig og i den anledning inviterede vores DMP-medlem Eglantine Charrier til en fransk soiré omkring årets smukkeste nytårsbord. Vi startede med at nyde en kop tisane fra Palais des Thés, dertil serverede hun en madeleinekage.
Den franske referance
»Madeleine og Proust« refererer til det berømte koncept fra den franske forfatter Marcel Proust’s værk På sporet af den tabte tid (originaltitel: À la recherche du temps perdu).
Det beskriver en sanseoplevelse, især en smag af en madeleinekage dyppet i te, der uventet vækker levende, følelsesladede barndomsminder – et fænomen kendt som involuntary memory eller »Proust-fænomenet«. Udtrykket »Madeleine de Proust« bruges nu i daglig tale til at betegne enhver sanseindtryk, der fremkalder stærke, længe glemte minder.
Årets smukkeste nytårsbord
Eglantine bød velkommen og fortalte om sin baggrund og om sin passion »coup de coeur« for at finde og for at kuratere unik fransk service. Eglantine viste os hvordan hun dækker årets smukkeste nytårsbord.
Derpå fik vi mulighed for at style små borde med butikkens smukke vintage service. Alt i butikken er ægte fransk brocantes fundet på vide-grenier markeder (franske loppe- og genbrugsmarkeder), hvor hun nyder skattejagten og hvor hun finder unikke og fine ting til bordet og til køkkenet. Alle fund i hendes meget smukke butik, La Table d´Eglantine i to etager, beliggende i Kompagnistræde midt i København – kunne købes med hjem. Vi fik ligeledes 100 kroner i rabat på hendes sprit nye kogebog.
Bonne année et bonne santé
Efterfølgende gik vi til bords hvor vi nød østers, ost og lidt sødt. Alle retterne var fra Eglantine nye kogebog. Med Pet Nat i glassene (pétillant-naturel der er en mousserende type vin der har eksisteret i mange hundrede år) ønskede vi hinanden: Bonne année et bonne santé – et godt nytår og et godt helbred, en populær talemåde i Frankrig.
Glæden ved at samles om et veldækket bord i en fælles stund. Skønne fade og skåle fulde af mad, et smukt dækket bord, nogen der har taget sig tid og gjort sig umage. At dele i et måltid er en af Eglantine Carriers yndlingsstunder.
Bordet er stedet, hvor vi spiser, snakker og deler, og giver os tid til at se, smage, dufte og lytte til hinanden. Eglantine er optaget af det, der samler os, bordet vi sætter os omkring, det vi dækker det med, og den mad vi stiller på det.
Danske Madpublicister blev budt velkommen med fransk charme og fade fyldt med delikatesser. Det blev en vidunderlige aften i butik La Table d´Eglantine.
Og aftenens menu:
Pain paysan & pisket smør
Huîtres A` la Parisienne
3 franske oste med honning fra Eglantines egen have på Amager
Figues et Chévre
Crudité med aïoliDivers poissons en conserve
Poire pochée, merinque et crème fouettée
Kaffe.
Anette Eckmann, november 2025





