Millioner til at sætte yderligere fokus på gastroturisme
Med 40,5 millioner kroner til dansk mad- og gastroturisme vil regeringen få endnu flere turister til landet – de 2,5 millioner kroner er øremærket Michelin-arbejde.
Desuden har Folketinget i forbindelse med finanslovforslaget i august valgt at forhøje tilskuddet til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet. Det betyder at der til disse to gives 5,5 millioner kroner hvert år i 2026-28, hvorefter beløbet falder til 4 millioner kroner.
Ydermere har EU bevilget penge til et pilotprojekt på Bornholm om bæredygtig gastroturisme.
Michelinstjerner skal udnyttes
Når der sættes 2,5 millioner kroner af til Michelin, hænger det sammen med, at uddelingen af de nordiske stjerner foregik i Odsherred i år og næste år sker det i Tivoli i København:
– Michelin-stjernerne har givet Danmark en helt særlig plads på det gastronomiske verdenskort. Med uddelingen i Tivoli næste år har vi en unik chance for at bygge videre på den opmærksomhed. De ekstra midler fra regeringen betyder, at vi kan styrke markedsføringen internationalt og vise endnu flere turister, hvad Danmark har at byde på, siger Line Nøhr Kobzili, marketingdirektør i VisitDenmark.
Det hører med til historien, at Danmark med 52 stjerner til 38 restauranter er det nordiske land med flest Michelin-stjerner.
Line Nøhr Kobzili peger desuden på, at det ikke kun handler om gourmetoplevelser i verdensklasse: – Midlerne bliver en løftestang til at fortælle historien om vores madtraditioner, det gedigne håndværk bag råvarerne og fællesskabet omkring måltidet – alt det, som gør danske madoplevelser unikke, men som stadig ikke er lige så kendt i udlandet.
Hver 3. turist har mad som rejsemotiv
VisitDenmark, som er det statslige, overordnede organ for turisme, har lavet en undersøgelse som viser:
· 36 pct. af de udenlandske ferieturister har mad og gastronomi som rejsemotiv
· 9 ud af 10 er tilfredse med madoplevelsen i Danmark
· Ud over at spise opsøger langt de fleste mad- og gastroturister også en række andre oplevelser og aktiviteter i løbet af deres ophold.
Som led i arbejdet med at bruge de 40 millioner kroner, så kører der en proces i Ministeriet for Byer og Landdistrikter, hvorefter der skal nedsættes et advisoryboard med eksperter. Det skal pege på, hvordan Danmark i fremtiden kan blive en endnu mere attraktiv mad- og gastrodestination.
Minister og brancheforening jubler
Venstres minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin fremhæver, at Danmark har meget at være stolt af på det gastronomiske område med »lokale råvarer, store madoplevelser med stærke fortællinger og gastronomi i verdensklasse«, desuden skaber gastroturisme arbejdspladser og vækst ligesom han mener det binder land og by sammen.
Hotel- og restaurantionsbrancheforeningen HORESTA fremhæver at gastroturisme også giver omsætning i hotel- og transportsektoren samt inden for kulturtilbud og detailhandel, ligesom det har positiv effekt på innovation i fødevareerhvervet og styrker brandingen af dansk fødevareeksport.
– Når regeringen sætter nu ekstra kræfter ind, er det et vigtigt signal om, at gastronomi ikke bare er oplevelser i topklasse, men også et erhvervsmæssigt fundament, som skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark, siger Jeppe Møller-Herskind, der er administrerende direktør i HORESTA.
Han nævner også, at pengene giver mulighed for at lave en indsats, der langtidssikrer dansk gastronomis succes.
Bornholm i pilotprojekt om bæredygtig gastroturisme
Også den bornholmske gastroturisme får øget fokus: forskere fra Lunds og Københavns universiteter skal som led i EU-projektet VERNE svare på spørgsmålet: Hvordan kan turister bidrage positivt til de lokalsamfund, de besøger, frem for blot at lægge beslag på natur, energi og ressourcer?
Dét fortæller mediet TuristMonitor, som også fortæller, at Bornholm er ét af 5 europæiske pilotområder. Eksempelvis ser Sønderjylland-Schleswig i et pilotprojekt på kulturarv og corporate museums, øen Santorini i Grækenland ser på regnvandsopsamling, spildevandsrensning og cirkulære fødevareinitiativer, mens Uusimaa i Finland har fokus på natur- og oplevelsesturisme.
Projektansvarlig, professor Bent Egberg Mikkelsen siger, at turisme ofte ses som en belastning, hvor lokale ressourcer presses til bristepunktet:
– Vores opgave er at vende perspektivet og undersøge, hvordan turister faktisk kan være med til at give noget tilbage til lokalsamfundet, siger han.
Energi, arealforbrug og madspild indgår i undersøgelsen, hvor målet er at skifte løftede pegefingre ud med »sjove, sociale og gennemsigtige« løsninger.
På Bornholm er fødevarer i fokus, og der kigges på 3 traditionelle scenarier for turister: Når de spiser ude, når de køber ind til egen forplejning og når de deltager i oplevelsesture.
– Kan vi skabe en struktur, der gør det lettere at træffe bæredygtige valg i de situationer? spørger Bent Egberg Mikkelsen – og svaret foreligger om 3 år.
Link til VisitDenmarks rapport hér.
Erling Madsen, oktober 2025


