3. maj 2023

Kolorit på det indiske køkken

På en skøn forårsaften mødtes DMP-medlemmer fra næsten alle dele af Danmark i et gammel frugtlager ved godset Bramstrup på Fyn.

Her holder fotograferne Simon og Kasper til. Deres studie hedder meget sigende for vores aften: Kolorit.

For kolorit var præcis det, der mødte os, da vi trådte indenfor. Farverige krydderier og en skøn duft stod omkring Maybritt fra MayMays, som stod klar til at indvie os i det indiske køkken.

Hun står også bag MayMays Munchies, sprøde kikærtesnacks, som i 2021 vandt produktprisen ved Sol over Gudhjem.

Hemmeligheden er friske krydderier og løg

Med erfaringer fra at have rejst og boet i Indien samt en indisk svigermor har Maybritt tager krydderierne og teknikkerne fra det indiske køkken til sig og udviklet sin egen version af de krydrede retter. 

– Løg og friske krydderier er det allervigtigste, fortalte hun, mens hun svitsede rødløg sammen med en kanelstang, kapsler af grøn og sort kardemomme, en tørret chili, nelliker, spidskommen og muskatblomme. 

Og hun blev ved langt forbi det punkt, hvor de fleste ville have tænkt, at nu er det godt nok.

Først når rødløgene er karamelliserede, opnår man den dybe smag, der især er vigtigt for retter med kikærter. 

Efter en kort tur med blender, fortsatte hun med at tilsætte tern af peberfrugt, portobellosvampe, søde kartofler, porre, lidt vand og tomatpuré. 

Mens gryden simrede, fik vi alle mel på hænderne, da vi formede og udrullede fladbrød med kartoffelfyld, der senere blev pandestegt.

Hvad skal billedet bruges til?

Anette Eckmann, DMP, gav sine bedste do’s and don’t til arbejdet med at style og tage billeder. God planlægning giver det bedste billede. Allerførst skal man have klarhed over fx mediet, formatet, temaet og stemningen. 

Vi blev sluppet løs blandt fotostudiets reoler med alverdens skønt regi og fandt vores egen tallerkener, bestik og servietter. Maybritts mad var farvestrålende og velduftende – men ikke alle nåede at spise den brandvarm, for det tager tid at få de sidste detaljer på plads.

Simon, Kasper og Anette stod klar med kamera og gode råd – og vi endte med at have en stribe meget forskellige billeder med udgangspunkt i præcis den samme mad.

Tak for en lærerig, inspirerende og veltilrettelagt aften.

Camilla Bojsen-Møller, ostesnak.dk.

Der er masser af krydderier og kolorit på det indiske køkken. (Foto: Anette Eckmann).