7. juli 2023

Yvon Lefeuvre med Livets kogebog

Den herboende franske Michelinkok Yvon Lefeuvre har skabt en bog, der ikke ligner nogen anden udgivelse. Et håndskrevet kæmpeværk på 1.200 sider. »Smagserindringer« er titlen på værket, der er et af de mest personlige kogebogsværker, vi har set.
 
Bogen rummer 765 opskrifter. 550 vignetter suppleret med egne erindringer. Kort sagt: En kulinarisk illustreret selvbiografi håndskrevet og tilrettelagt af Yvon Lefeuvre. Det usædvanlige værk blev for nyligt prisnomineret af Forening for boghåndværk til Årets Bedste Bogarbejde.
 
Troede han skulle dø
Bogen blev til, fordi Yvon Lefeuvre troede han skulle dø. I 2016 blev han ramt af en kræftsygdom og ville gerne efterlade sine opskrifter til sine børn og børnebørn, så de ikke gik tabt. Han besluttede sig for at oversætte dem til dansk og begyndte at skrive dem direkte ind på siderne i en stor bog på 1.200 blanke sider, som han havde fået af en ven. Bogen blev en besættelse.
 
Og han begyndte mellem opskrifterne at fortælle om sit liv. Og når han blev træt af at skrive på dansk, tegnede han. 4 år tog det.
 
Projektet fungerede som helende terapi, og da han var færdig, besluttede han at få bogen trykt og udgivet på eget forlag.
 

Vender tilbage til efteråret
7. juli havde vi besøg Yvon Lefeuvre, der signerede bøger i Brøg Litteraturbar. Vi tror måske, vi har fået ny ven i Yvon Lefeuvre. I hvert fald arbejder vi på, at få besøg af ham igen og at invitere til en aften i løbet af efteråret, hvor han kommer og laver mad og fortæller om sin bog.
 
»Smagserindringer« er garnhæftet, helindbundet og indlagt i en illustreret kassette. Om bogen skriver Yvon Lefeuvre: »Med fire årtiers gastronomiske fortællinger, ønsker jeg at sprede inspiration og glæde i dit køkken med opskrifter og anekdoter fra komfuret. Jeg vil give dig lyst til at bruge alle dine sanser, din kreativitet og i form af gode måltider give lykken videre.«
Smagserindringerne koster 800 kr.
 
Helle Jørler

 

Signering
Yvon Lefeuvre signerede den 1.200 sider store bog - Brøg Litteraturbar planlægger et nyt arrangement, hvor opskrifterne laves.
Side I Bogen
Et eksempel på én af de håndskrevne sider med tegninger.