Mikrobølgeovnen: elsket og hadet

Bente Hytoft sværger til mikrobølgeovnen og fremhæver, at den sparer

Af Bente Hytoft, DMP

Er der noget, der deler vandene, så er det mikrobølgeovnen, som både er hadet og elsket.


Men hvad er op og ned i debatten?


Opfattes forkert
Vi er tilbøjelige til at betragte mikrobølgeovnen som en ovn.

Men i modsætning til en almindelig ovn, varmer mikrobølgeovnen ikke ovnrummet op. I stedet for varme anvender mikrobølgeovnen elektromagnetiske bølger:

Bølgerne er usynlige og fremkalder en bevægelse og dermed varme i molekyler, som vand /is sukker, fedt, alkohol og salt, ingredienser, der indgår i dele af vore madvarer.

Varmen fordeler sig derefter til de øvrige dele af maden i små portioner hurtigere end i store portioner ligesom fordelingen i kompakte varer er langsommere end i de porøse.

Derfor er også trækketiden forskellig.

Lavt el-forbrug – høj næringsværdi
Tilberedningen af maden i mikroovnen er generelt en del hurtigere end i en traditionel ovn, men det beror naturligvis på hvordan maden er sammensat og dens facon/størrelse.

Her er det praktisk med tabeller (følger med mikroovnen).

Det var måske også ønskværdigt at man i detailhandlen angav tiderne på grøntsager, der er de mest anvendte i mikroovnen.

 
Med tiden lærer man dog at zappe sig frem og vurdere tiderne og skønne, hvornår maden er »næsten klar«, så den kan nå at trække inden den serveres. 

De vigtige pointer – ikke mindst i en tid med høje elregninger – er, at den hurtige tilberedning i mikroovnen giver en besparelse på elektricitet på mere end 75 %.

Endvidere bevares størstedelen af næringsværdien i maden med mere end 75 %.

For tekniske oplysninger til storkøkkener og i industrien kan man kontakte Mikrobølge teknologier Association (England) eller International Microwave Power Institute i USA.

Energistyrelsen oplyste 1. marts 2023 at ovnforbruget er et sted, hvor der kan spares penge i hjemmet og angav disse tal:

  • Mikrobølgeovnen koster ca. 1 kr. om måneden
  • Ovnen koster ca. 40 kr. om måneden.

 

Fakta om mikrobølgeovne
Danskerne køber i stabil grad mikrobølgeovne. Det viser tallene fra 2011 til 2022 – dog med en stigning siden 2018:

Indtil da lå salget på i snit 42.000 om året – men i 2018 steg det til 64.000, faldt til 56.000 i 2019 og 2020, for så at stige under corona til 67.000 i 2021, mens der i 2022 blev solgt 54.000.
Kilde: APPLiA Danmark – Markedsdata

8 1.jlr.pg
4 2.lr
12 Lr
Tore Jørgensen Grundlægger Af Herslev Bryghus. Økologisk Gårdbryggeri.
Kakaobønner