22. maj-22. november: Webinarer skal bringe kvæget ind i de professionelle køkkener
»Oksekød og mejeri står ofte for skud, når det kommer til debatten om klima. En debat, der kan skabe afstand og usikkerhed fremfor en nuanceret samtale på tværs af fagligheder. Derfor har Food Organisation of Denmark taget initiativ til »Kvægkanalen«. Her kan medarbejdere i professionelle køkkener og andre kvæginteresserede se dyrene, møde landbrugere og andre madprofessionelle og stille spørgsmål til kvæg-, klima- og natureksperter.«
Sådan introducerer Food Organisation of Denmark et nyt initiativ, som bygges op omkring 5 webinarer og magasinet OKSE: »Formålet er at give et fagligt og praktisk indblik i hele kæden fra mark til måltid og skabe mere klarhed og faglig tryghed for dem, der dagligt skal træffe vigtige beslutninger om maden til tusindvis af danskere.«
– Jeg forstår godt, at personalet i professionelle køkkener bliver i tvivl om, hvilket oksekød og hvilke mejeriprodukter, de kan servere. Der er mange alvorlige indslag i medierne, som giver det indtryk, at kvæg, oksekød og mejeri hurtigst muligt skal slettes af alle menuer, fortæller Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark og vært på live-udsendelserne.
Vi skal tænkes os om – ikke holde op
En af dem, som man kan møde er forsker og professor på Institut for fødevarer på Aarhus Universitet, Margrethe Therkildsen, der forsker i kød og ønsker at styrke de fagprofessionelles forståelse af oksekød.
– Det er vigtigt at vi har tæt kontakt til alle, der laver mad i store gryder, for det betyder meget, hvilket oksekød, de putter i gryderne. Med forståelse for, hvad der betyder noget for bæredygtigheden, kan vi udvikle Danmarks kvægproduktion, så det ikke handler om at holde op med at spise oksekød, men om at rykke sit oksekødsforbrug over i den bæredygtige gryde, siger Margrethe Therkildsen.
Økonomisk støtte til indsatsen Kvægafgiftsfonden og Mælkeafgiftsfonden. Food Organisation of Denmark inviterer også til debat på Madens Folkemøde 15.-17. maj i Nykøbing Falster.
Her finder du de 5 webinarer
22. maj: Tag med på marken hos Michael Kjerkegaard og hør om, hvordan kvæg kan bidrage til natur og biodiversitet, både over og under jorden.
12. juni: Få et kig på mælkeproduktionen hos Thomas Søgård fra Tastum Jersey og se hvordan bæredygtige landbrugsmetoder kan skabe kvalitetsmejeri.
23. september: Se med hos slagteren på Bispebjerg Hospital og få indsigt i, hvordan køkkenet arbejder med hele dyr – fra slagterarbejde til menuplanlægning.
20. november: Få et dybdegående indblik i kvægproduktionen hos Per Tinghøj og hør om de tiltag, der gør hans kvægbrug til noget særligt.
25. november: Oplev, hvordan kantinekokke bruger mejeriprodukter til at skabe grønne måltider med smag – med Sine Andersen og Lena Steffic Clausen fra ALFA Development.
De 5 webinarer kan ses/genses på YouTube og på Metodik og Smag.
Læs vidensmagasinet OKSE hér.