DMP tog et opgør med at fiskekonserves klinger af discount
Arv eller miljø? Spørgsmålet er ikke relevant for DMP-medlem Martin Grøndal, for i hans tilfælde er det både og: Hans morfar var vild med fiksekonserves, som de spiste sammen. Og da Mikkel blev ældre, tog han fiskekonserves med fra udlandsrejser.
Begejstringen voksede sig så stor, at han for en halv snes år siden stoppede som IT-konsulent for at importere og producere fiskekonserves ud fra mottoet: »Et opgør med at fiskekonserves klinger af discount«.
Og det kunne en halv snes DMP-medlemmer drage nytte af onsdag 9. april, hvor firmaet Bent Brandt i Københavns Sydhavn velvilligt stillede køkkenet til rådighed.
Velsmag så det batter!
DMP’s eventchef Anette Eckmann styrede slagets gang med Martin Grøndal og kokken David de Silva fra Kandy Spices – som importerer bæredygtige krydderier fra bl.a. Sri Lanka – som guider da DMP-medlemmerne gik i køkkenet for at lave maden, som bagefter blev spist med stor fornøjelse.
Opskrifterne var hentet fra kogebogen »Dåsemad« som Martin Grøndal og David de Silva har lavet i fællesskab – og der var overraskende kombinationer, som alle havde dét til fælles, at de har velsmag så det batter!
Dansker køber 55 millioner dåser tun
Martin Grøndal fortæller, at der i Danmark alene af tun sælges 55 millioner dåser om året. Og da han startede, fandt han 54 brands i supermarkederne – men bæredygtighed og velsmag fandt han kun i et par stykker.
Han fremhæver, at i kvalitetsprodukter er der protein, vitaminer og sundefedtsyrer. Ligesom der er et minimalt tab i næringsværdi.
Derfor satte han 5 grundværdier op, som skal være til stede i de produkter han selv producerer eller køber af andre:
1. Den gode smag.
2. Det gode fiskeri: Stang- og linefiskeri
3. De gode fiskearter: Sunde og ikke-overfiskede arter.
4. Den gode arbejdskraft: Godt arbejdsmiljø, ingen social dumpning, ingen udnyttelse af arbejdskraften og fair betaling.
5. De gode dåser: BFA-fri; bisfenol A er hormonforstyrrende og må derfor ikke bruges i legetøj – men det er tilladt i fødevareemballage! Korrekt genanvendt kan 96 % af metallet genbruges.
Martin Grøndal understreger, at åbnet konserves ikke må opbevares i dåserne, men skal på køl i fødevareegnet emballage.
Erling Madsen, april 2025




