Krydderierne der ikke giver dig en dårlig smag i munden af discount
Igennem århundrede har skovhaver i bjergene ved byen Kandy på Sri Lanka været et omdrejningspunkt for de lokale familiers husholdning: Her dyrker de krydderier, vanilje og grøntsager i et effektivt system:
– Det er et system hvor afgrøderne vokser i lag: En krydderiplante kan vokse op ad et træ og skabe skygge for andre vækster. Og dét, der falder ned fra et træ, kan være gødning for andre planter, fortæller David de Silva, som importerer krydderierne via Kandy Spices.
Sammen med DMP-medlem Martin Grøndal har han lavet bogen »Dåsemad« med fokus på bæredygtighed – og de 2 gav i april en masterclass for DMP’s medlemmer.
Krydderier ligger under radaren
Med en far fra Sri Lanka fik han en naturlig indgang til øen og som kok var det naturligt at interessere sig for fødevarer. Med risiko for at generalisere, så mener han, at der i Danmark mangler viden om spændvidden og kvaliteten i krydderier:
– Krydderier ligger lidt under radaren: Vi opfatter for eksempel »peber« som enten sort eller hvidt. Men hvor kommer det fra? Hvor gammel er det? Hvor mange gange er det handlet? siger han.
Hans erfaring er, at supermarkederne går efter de billigere produkter for at få en lav pris: – Vi kender planten, de kommer fra. Vi har mødt ham der passer og plejer den, nævner han.
Krydderi ofte på rundtur til flere lande
Mange krydderier dyrkes i ét land, sælges videre til et andet land, der sælger videre til et tredje land, der så distribuerer til butikkerne:
– Det betyder, at de kan være pakket om flere gange, hvilket kan forlænge datoen for holdbarhed. Men de taber smag, hver gang de pakkes om – og de kan være gamle, når de når forbrugerne, siger David de Silva.
De krydderier, han importerer, er friske: Nellikerne er tit så friske, at man kan presse olie ud af dem, når man trykker på dem. Modsat de sorte og tørre nelliker, der ofte sælges i supermarkeder, er de lysebrune, som indikerer friskhed.
David de Silva glæder sig over, at han har betalt bønderne en fair pris, at der dyrkes bæredygtigt og at krydderierne smager meget bedre. Og det giver i den sidste ende også en bedre smag i munden …
Læs artiklen om masterclaas i dåsemad hér.




