15.-17. maj: Madens Folkemøde – Den standhaftige kartoffel og andre eventyr

»Mød Umut og Bettina med høj hat og skåneærmer – på gensyn til ”Tour de Kartoffel”!«, lover programmet om 2 DMP-medlemmers indslag. (Foto: Madens Folkemøde).

Så er programmet for Madens Folkemøde næsten færdigt: Der inviteres til flere end 90 sceneindslag og events torsdag-lørdag 15.-17. maj med Torvet i Nykøbing F. som omdrejningspunkt.
 
Eksempelvis kan du møde 2 medlemmer af DMP fyre op under kartoflerne: Lørdag 17. maj klokken 14 på Køkkenscenen loves »Mød Umut og Bettina med høj hat og skåneærmer – på gensyn til »Tour de Kartoffel«!«
 
Titlen på Bettina Buhls og Umut Sakaryas indslag er »Den standhaftige kartoffel – i selskab med Andersen, Hüttemeier og Blixen. Og i programmet uddybes:
»H.C. Andersen hyldede den med et eventyr. Kirsten Hüttemeier brugte den kreativt og Karen Blixen bar den ind i de fornemmeste selskaber. Vi hylder knolden, og fortæller alt det du ikke vidste om kartoflen.
 

Den standhaftige kartoffel
I over 150 år har kartoflen lagt knold til stort set alle typer af serveringer. Kartoflen har standhaftigt fulgt os til bords. Den har stået »model« til meget – blev kaldt svineføde, tilberedt i fattigmandskost og mødt de fineste krydderier hos landets rigeste husholdninger.
 
Den har trofast tilbudt sig, når alle andre fødevarer slap op. I krisetid fungerede den som erstatning for de ingredienser, som ikke længere kunne fås. Kartoflen udfoldede sig og indtog nye roller … eneste mission var, at mætte danskerne.

Dine forfædre har brugt kartoflen mangfoldigt – lad dig inspirere til klimavenlig madlavning.«
 
Eventet er støttet af Kartoffelafgiftsfonden, Danmarks Kartoffelråd og Det Grønne Museum.
 
Flere DMP-medlemmer medvirker
Med skiftet fra Lolland til Falster er der bestemt ikke skåret ned på programmet omfang og spændvidde.

Bettina Buhl danner også madpar med Per Mandrup fredag klokken 16 i Nykøbing F. Teater Foyer, hvor titlen er: »Samtalekønne- Tysk madkultur i Danmark.

Umut Sakarya er alene på Den Cirkulære Scene fredag klokken 17, hvor hans budskab er: »Fyld maven – ikke skraldespanden«.
 
Du kan også møde et tredje DMP-medlem: Mette Ravn er på Køkkenscenen torsdag 15. maj klokken 14 med titlen: »Bliv klog på vanilje – og lær at vælge den rigtige«. Lørdag klokken 13 er hun på Markedsscenen med titlen: Vaniljens vidunderlige verden«.

DMP-medlem Rasmus Bredahl fortæller på Køkkenscenen torsdag klokken 17 om »Kantiner som løftestang for danske bælgfrugter – hvorfor og hvordan«.

Rasmus Bredahl er også på Køkkenscenen fredag klokken 10.15 med »Smag og sensorik som løftestang i den grønne omstilling«
 
Vi har tidligere fortalt om DMP-medlem Nethe Plenge som præsenterer fødevarer fra De grønne sydhavsøer fredag klokken 9.30 i Kulturforsyningen.

Der dystes om Kantineprisen 2025, sættes fokus på konsekvenserne af at rydde skove, og så er der bl.a. fokus på madspild, jagtgudstjeneste, flere indslag om skolemad, kakaoprisernes himmelflugt
 
Glemmes skal heller ikke – som vi tidligere har omtalt – udtagelsen til Bocuse d’Or 2027 fredag på ukendt tidspunkt på Torvet, hvor Christian Wellendorf, Babette, Jens Vincent, Domæne, Kristoffer Madsen, Molskroen, og René Trane, Broløkke Herregård, dyster.

Læs om Food Talk med Nethe Plenge hér.
 Erling Madsen april 2025
 
https://www.madensfolkemode.dk

Tore Jørgensen Grundlægger Af Herslev Bryghus. Økologisk Gårdbryggeri.
Kakaobønner