Jubilæumsbog med fremtidsperspektiv

Præsidenten for Det Danske Gastronomiske Akademi, Ole G. Mouritsen, har redigeret jubilæums- og debatbogen. Her er han fotograferet i akademiets kogebogscafé på Madens Folkemøde på Lolland sidste år. (Foto: Erling Madsen).

Hvor er det befriende, når en jubilæumsbog ikke er fyldt med selvrosende tilbageblik over jubilarens fortræffeligheder – dato for dato, år for år.

Det Danske Gastronomiske Akademi fylder 60 år og fejrer sig selv med en jubilæums- og debatbog på 200 sider.

Det er en bog om akademiets 60 år, men nok så vigtigt er det en beskrivelse af samfundsudviklingen: På det gastronomiske område, men den dokumenterer også, hvordan mad og gastronomi hænger sammen med udviklingen af samfundet.

Og da det også er en debatbog, sætter den også spørgsmålstegn ved om alt nu også er godt.

Det er heller ikke så ringe, at jubilæumsbogen bruger historien til at kigge fremad – og dermed skabes et flot perspektiv.
 
Godt omkring i landskabet
Bogen kommer særdeles godt omkring i det gastronomiske og samfundsmæssige landskab, hvilket ses ved kapitlernes overskrifter:
· Hvad er gastronomi?
· Tid til hverdagsgastronomi
· Strejftog gennem dansk madkultur i 60 år
· Gastronomi, madkundskab og maddannelse
· Naturvidenskaber bag gastronomien
· Neurogastronomien: Ret magtfuldt redskab i det godes – og knapt så godes – tjeneste
· Gastronomi, madanmeldere og den danske restaurantscene
· De gastronomiske kogebøger
· At påtage sig et værtskab i verden
· Måltidets Hus
· Vinen på danskernes borde
· Gastronomi og storkøkkener
· Gastronomien i kantinen
· Gastronomien under sygdom
· Gastronomi i medierne: Fra idoldyrkelse til kritiske perspektiver?
· Madevents
· Gastronomi og innovation
· Religion, jura og gastronomi
· Noter om Venedig: Et essay om gastronomi og arkitektur
· Min egen madrejse i gastronomien
· Gastronomiens rolle i den grønne omstilling.

Tankerne sættes i gang
Undervejs fik jeg flere aha-oplevelser, når den historiske udvikling i de 60 år blev skitseret og udviklingen sat i perspektiv.

Der er masser af opdatering, ny viden og perspektiver, som sætter tankevirksomheden i gang.
Ikke mindst i en tid, hvor fødevarer, kvalitet, miljø, grøn omstilling og masser af dygtige danske madhåndværkere er i fokus.

Flere DMP-medlemmer bidrager med kapitler, der er skrevet af Helle Brønnum Carlsen, Jan Kragh Jacobsen, Kirsten Rohde Jensen, René Langdahl Jørgensen, Anne Kofoed, Jens Kondrup, Jonatan Leer, Claus Meyer, Ole G. Mouritsen, Caroline Nyvang, Martin Marchman Andersen, Rasmus Bredahl, Louise Beck Brønnum, Katja Seerup Clausen, Anna Marie Fisker, Asmus Gamdrup, Kirsten Agnete Skovsby, Nicholas Symes, Claus Tingstrøm og Susanne Højlund.
 
Ole G. Mouritsen (red.): Gastronomiens Spor i det danske samfund. Et festskrift og en debatbog. Trykværket. 249 kroner.
 
Erling Madsen, april 2024

Engang var Espehus Kro planteskole og i et vindue fra dengang ses en lilje i glasset – og denne blomst er blevet til kroens logo.
Tore Jørgensen Grundlægger Af Herslev Bryghus. Økologisk Gårdbryggeri.
Kakaobønner