Lokale fødevarer i Danmark: Netværk og samarbejde skal styrke fødevarebranchen
I Danmark har vi gode forudsætninger for at producere kvalitetsfødevarer. Alligevel giver mange spirende succeser op, går i stå eller kommer aldrig i gang.
Det var baggrunden for, at en gruppe af professionelle fødevareentusiaster i 2024 dannede Lokale Fødevarer i Danmark. En branche- og interesseorganisation, der har som overordnet mål at skabe flere og bedre danske fødevarer.
Mindsker vores sårbarhed over for global uro
En stærk dansk fødevareproduktion med et bredt sortiment giver ikke kun mening i forhold til at minimere transport, øge gennemsigtigheden og sikre danske arbejdspladser og liv i yderområderne.
Det er også en måde at styrke f.eks. landmænds selvfølelse på, så stoltheden og troen på fremtiden får bedre vilkår i et erhverv, der er under pres. En robust og stabil lokal fødevareforsyning mindsker desuden vores sårbarhed over for global uro, øger konkurrenceevnen og gør branchen mere attraktiv for investeringer.
Samler hele værdikæden
Lokale Fødevarer i Danmark samler hele fødevareværdikæden: producenter, forarbejdere, distributører, kokke, forhandlere og forbrugere. Alle med en fælles tro på vigtigheden af og potentialet i at styrke de lokale fødevarer.
Foreningen er medlemsdrevet og bygger på nøgleordene netværk, support, vidensdeling og samarbejde. Filosofien er, at den enes behov kan være den andens løsning, og at der gennem samarbejde kan skabes reel forandring og nye afsætningsmuligheder.
Ved at stå sammen i et fællesskab, hvor medlemmerne åbent deler udfordringer, erfaringer og løsninger med hinanden, skabes der et stærkt talerør udadtil samtidig med, at medlemmerne fremmer deres egne kommercielle interesser.
Årets Wiuff – ny hæderspris
Foreningens styregruppe faciliterer i første omgang forskellige udviklingsforløb, der på sigt skal blive selvkørende. Konkret arbejdes der med oplevelsesøkonomi og agro-/gastroturisme, og der er mentorhjælp til iværksættere, vidensdeling om salgspitch samt finansiel og ESG-rådgivning under udvikling.
En af foreningens øvrige aktiviteter er »Årets Wiuff«. En årlig pris, som i samarbejde med HORESTA hylder dem, der gør en særlig indsats for arbejdet med lokale råvarer. Restauratører og kokke kan indstille kandidater, der arbejder kompromisløst, respektfuldt og passioneret med råvarerne.
Prisen er opkaldt efter Søren Wiuff, som i mere end fire årtier har været en af frontløberne på området, og han er samtidig æresmedlem af foreningen.
Det kan også være, at vi ses til Madens Folkemøde, Smag på Anneberg, Food Festival eller nogle af alle de andre madcentrerede events rundt omkring i landet.
Har du spørgsmål eller vil du vide mere? Kontakt DMP-medlem Line Holt Nielsen.
Line Holt Nielsen, marts 2025


