Masterclass om dyrevelfærd og kvalitet – og Årets ret med gris
Danske Madpublicister var inviteret af Landbrug og Fødevarer til en
inspirerende og informativ dag mandag 12. maj. Vi var i godt selskab, for på gæstelisten var også diverse aktører fra foodservicebranchen.
Og der kommer de bedste og mest inspirerende samtaler ud af at mikse folk, der laver mad, med folk, der skriver om mad.
Temaet var dyrevelfærd, kvalitet og »mindre og godt« med udgangspunkt i gris og Årets Ret med Gris. Det var et spændende miks af oplæg, workshop, dialog og smag.
Masser af smag
Meget passende var de skønne rammer Michelin-restauranten Alouette, der i
2024 vandt Årets Ret med Gris. Køkkenchef Nick Curtin lagde ud med at
fortælle om deres tætte samarbejde med leverandører som fx Hindsholmgrisen, hvor grise under optimale og naturlige rammer lever tre gange længere end andre grise.
I køkkenet bliver alle dele omsat til delikate bidder med masser af smag fra fx både ører og knogler. Grisekød af høj kvalitet kan steges lyserødt og saftigt!
Dyrevelfærd i foodservice
I loungen fik vi forskellige oplæg. Madpublicist Puk Maia Ingemann Holm talte om ernæring og mindede om »kødfaktoren«: At 15-50 gram kød på tallerkenen øger optagelsen af jern og zink fra de mørkegrønne grøntsager og
bælgfrugter!
Eva Kornerup fra Landbrug & Fødevarer talte om Bedre Dyrevelfærd-mærket, som forbrugerne har taget til sig. Men hvordan håndterer man det i foodservice?
Brandi S. Morris, PhD fra Aarhus Universitet, talte om kommunikation og
storytelling, der virker stærkest, når det er baseret på følelser. Med afsæt heri faciliterede hun en workshop om, hvordan vi kan implementere dyrevelfærd i foodservicebranchen. Alle gik berigede derfra.
Årets Ret med Gris
Og frokosten…! Hvilken frokost! I 2024 vandt Restaurant Alouette Årets Ret med Gris, da de imponerede juryen med deres hyldest til den danske Hindsholmgris.
Vi fik lov til at smage samme store præcision og dybe respekt
for grisen, da de gav os en gastronomisk oplevelse gennem flere små
serveringer baseret på hele grisen bl.a. fra knogler, ører, grisetæer til
mørbrad.
Camilla Bojsen-Møller, maj 2025






