Tendenser i tiden: Optimisme i restaurationsbranchen

Arbejdskraft! Det mangler der – og behovet vil stige de kommende år. Det stiller bl.a. krav til virksomhederne om at skabe attraktive arbejdspladser og udnytte de digitale muligheder. (Arkivfoto: Erling Madsen).

 – Der burde være grundlag for at være moderat optimist: Dén udvikling kan sagtens fortsætte de kommende år, sagde Claus Jorch Andersen, der er brancheleder for hotel- og restaurationsbranchen hos revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte.

Det gjorde han mandag morgen 21. oktober, hvor Deloitte i samarbejde med Dansk Erhverv offentliggjorde »Hotel- og Restaurationsanalysen 2024«.

Analysen viser at det faktisk går rigtig godt i Danmark; om end der er et par jokere og et par knaster.
 
Omsætningen vokser – og det kan fortsætte
Kigger vi på omsætningen, så er den steget støt (bortset fra coronaårene 2020-21) siden 2009, hvor restauranterne omsatte for 28,1 milliard kroner til 60,4 milliarder kroner i 2023.

Claus Jorch Andersen kunne også konstatere, at konkurser har stabiliseret sig på 3-4%, og ham mener det er naturligt i en branche med mange iværksættere som prøver nye veje.

På den positive side tæller, at transaktionerne med internationale kreditkort er vokset med 77 % fra 2016 til 2024; fra 264 millioner til 375 millioner.

Der er således flere ting, som indikerer en fortsat vækst. 

Mangler arbejdskraft
Antallet af fuldtidsjob er også steget – og hér ligger en joker: De mange udlændinge.

»Ud af hotel- og restaurationsbranchens 45.650 ansatte i 2022 var 22.483 udlændinge, svarende til næsten halvdelen (49 procent). Seneste tal fra 2023 viser yderligere, at ca. hver tiende udlænding på det danske arbejdsmarked arbejder i hotel- og restaurationsbranchen.«, hedder det i en kommentar fra Deloitte.

Branchedirektør Lars Ramme Nielsen, Dansk Erhverv, oplyste, at der er mangel på arbejdskraft over hele landet. På hotellerne kunne der bruges 17 % flere og i restaurationer 30 % flere, og da Dansk Erhvervs prognose viser, at der frem til 2030 vil være brug for endnu flere medarbejdere i branchen, er det en alvorlig udfordring.

Claus Jorch Andersen bemærkede, at udenlandsk arbejdskraft er vigtig for at holde hjulene i gang – men afhængigheden kan også virke hæmmende på udviklingen.
 
Flere og flere større
Claus Jorch Andersen konstaterede, at der har været en konsolideringsbølge, hvor nogle aktører bliver større; både når det gælder hoteller og restaurationer.

Han tilføjede, at der eksempelvis er 5 restaurantionskæder med på Børsen oversigt over de 1.000 største danske virksomheder:
Joe & The Juice (259), Rekon Group (306), Sticks’n’Sushi (749), Madklubben (814) og Food Folk Denmark, som er en gruppe på 117 McDonalds-franchisetagere (830).

Claus Jorch Andersen peger på, at det i fremtiden handler om at være »dygtig« til at drive sin virksomhed, og det spiller også ind, at virksomheden er en attraktiv arbejdsplads, har styr på bæredygtighed og udnytter digitalisering.

Lars Ramme Nielsen bekræftede tendensen med, at jo større, jo stærkere: De store aktører klarede sig bedst under corona og kom hurtigst i omdrejninger bagefter. Han mener derfor, at vi står foran nogle spændende år med konsolideringer.
 
Staten skal betale
Dansk Erhverv peger på, at nogle af de hurdler, der er – ud over mangel på arbejdskraft – så er momsfradraget en hæmsko. Her skal virksomheders fradrag på 25 % ændres til 100 % som i vores nabolande.

Der er sket et fald i antallet af konferencer, ligesom der er et lavt antal overnatninger i 1. kvartal. Hér mener Dansk Erhverv, at staten skal putte penge i markedsføringskampagner.
 
Læs mere om analysen hér.

Erling Madsen, oktober 2024

Tore Jørgensen Grundlægger Af Herslev Bryghus. Økologisk Gårdbryggeri.
Kakaobønner